Επιστημονικές Έρευνες

20 δευτερόλεπτα γέλιου αρκούν

Ξεκίνησε να εξετάζει τις συνέπειες του γέλιου στη φυσιολογία του ανθρώπου στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και θεωρείται ο πατέρας της «Γελωτολογίας», της επιστήμης του γέλιου. Έδειξε ότι τα περισσότερα μεγάλα φυσιολογικά συστήματα του ανθρώπινου σώματος διεγείρονται και τονώνονται από το πρόσχαρο γέλιο. Μία από τις μελέτες του επιβεβαίωσε ότι 20 δευτερόλεπτα έντονου γέλιου, ακόμα και προσποιητού, μπορεί να διπλασιάσει τους παλμούς της καρδιάς για τρία μέχρι πέντε λεπτά. Ο Δρ. Φράϊ απέδειξε ότι το πρόσχαρο γέλιο αποτελεί μια καλή άσκηση και μειώνει τις πιθανότητες επιμόλυνσης του αναπνευστικού συστήματος. Ακόμη, έδειξε ότι το γέλιο οδηγεί το σώμα μας στην παραγωγή ενδορφινών, το φυσικό αναλγητικό του οργανισμού μας.

Δρ. ΓΟΥΪΛΙΑΜ Φ.ΦΡΑΪ, ψυχίατρος, Πανεπιστήμιο Στάνφορντ , Καλιφόρνια

Το γέλιο μειώνει τα φάρμακα

Εμπνευσμένος από τον Νόρμαν Καζίνς, Ο Δρ. Μπέρκ και η ομάδα των ερευνητών του στον τομέα της ψυχό-νεύρο-ανοσολογίας (PNI), μελέτησαν το φυσικό αντίκτυπο του πρόσχαρου γέλιου. Το δείγμα αποτελούνταν από άτομα που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Ενώ η μία ομάδα λάμβανε τυπική ιατρική φροντίδα, η άλλη παρακολουθούσε χιουμοριστικά βίντεο για τριάντα λεπτά κάθε μέρα. Μετά από ένα χρόνο το « χιουμοριστικό » γκρουπ είχε λιγότερες αρρυθμίες, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερα επίπεδα ορμονών άγχους, και μειωμένη ανάγκη λήψης φαρμακευτικής αγωγής. Η « Μη- χιουμοριστική ομάδα » είχε 2,5 φορές περισσότερα υποτροπιακά καρδιακά επεισόδια από τη « χιουμοριστική » ομάδα (50% έναντι 20%).

Δρ. ΛΙ ΜΠΕΡΚ, PhD, Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Λόμα Λίντα

Το γέλιο ως θεραπευτική φροντίδα σε όλο τον κόσμο

Απαθανατισμένος στην μεγάλη οθόνη από τον Ρόμπιν Γουίλιαμς, ο Πάτς ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους, φέρνοντας το γέλιο και τη χαρά πίσω στο νοσοκομειακό χώρο και εφαρμόζοντας την ιδέα ότι « η θεραπεία θα πρέπει να είναι μια ανθρώπινη αλληλεπίδραση γεμάτη αγάπη, και όχι μια επιχειρηματική συνδιαλλαγή ». Είναι ο ιδρυτής και ο διαχειριστής του Ινστιτούτου Gesundheit, μιας ολιστικής κοινότητας, η οποία προσφέρει δωρεάν ιατρική φροντίδα σε χιλιάδες ασθενείς από το 1971. Αποτέλεσε τον καταλύτη για τη δημιουργία χιλιάδων κλόουν θεραπευτικής φροντίδας σε όλο τον κόσμο. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι που αναφέρθηκαν, βασίστηκαν στο χιούμορ για να δημιουργήσουν ή και να μελετήσουν τα αποτελέσματα του γέλιου.

Δρ. ΧΑΝΤΕΡ – ΠΑΤΣ – ΑΝΤΑΜΣ, ιατρός

Το γέλιο νικά την αυπνία από πόνο

Αύξησε την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά τη θεραπευτική δύναμη του γέλιου, ύστερα από την ¨θαυματουργή¨ του ανάρρωση το 1964 από μια θανατηφόρα ασθένεια, την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (μια σπάνια μορφή εκφυλιστικής αρθρίτιδας). Ισχυρίστηκε ότι 10 λεπτά γέλιου με ελαφρύ κυματισμό στην κοιλιακή χώρα μπορούσαν να του δώσουν δύο ώρες ύπνου χωρίς πόνο, όταν προηγούμενος τίποτα, ούτε καν η μορφίνη, δεν μπορούσε να τον βοηθήσει. Το 1979 εξέδωσε το βιβλίο «Η Ανατομία μιας Ασθένειας», στο οποίο περιγράφεται η πορεία μιας δυνητικά θανάσιμης ασθένειας με την οποία διαγνώστηκε το 1964, και πώς τα ευεργετικά αποτελέσματα του γέλιου και των θετικών συναισθημάτων, τον βοήθησαν να την αντιμετωπίσει. Η ιστορία του έφερε σε αμηχανία την επιστημονική κοινότητα και ενέπνευσε ένα μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων.

ΝΟΡΜΑΝ ΚΑΖΙΝΣ, αναγνωρισμένος συγγραφέας στην Saturday Review, παγκόσμιος ειρηνοποιός, αποδέκτης πολλών βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του Μεταλλίου Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών και 50 σχεδόν τιμητικών διδακτορικών διπλωμάτων.

Ψυχολόγος συνιστά θεραπεία γέλιου

Η Dr. Annette Goodheart (1935- 2011), Ψυχολόγος από το Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας, ειδικεύτηκε στην θεραπεία γέλιου, ξεκινώντας στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και ήταν η πρώτη που δημοσίευσε ένα θεωρητικό πλαίσιο για τη χρήση της εθελούσιας προσομοίωσης γέλιου. Δημιούργησε μια ολόκληρη σειρά από τεχνικές για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γέλιο για την απελευθέρωση ισχυρών ή καταπιεστικών συναισθημάτων (και ως εκ τούτου την ανακούφιση από αυτά.) Το βιβλίο της «Θεραπεία Γέλιου» είναι μια καλή επιλογή ανάγνωσης.

Dr. Annette Goodheart (1935- 2011), Ψυχολόγος από το Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας

Η εβδομάδα γέλιου του Osho

Ο Osho (1931-1990) ήταν ένας Ινδός μύστης και πνευματικός δάσκαλος που είχε ένα σημαντικό αντίκτυπο στη Δυτική πνευματικότητα, καθώς και στη σκέψη της Νέας Εποχής. Το 1988 εισήγαγε το Διαλογισμό Μυστικού Ρόδου, μια διαδικασία που διαρκεί τρείς εβδομάδες και περιλαμβάνει εθελούσια προσομοίωση γέλιου, δακρύων και σιωπής. Η πρώτη εβδομάδα περιλαμβάνει τρείς ώρες καθημερινού γέλιου, ασταμάτητου και άνευ λόγου, ξεκινώντας με ένα Yahoo! Η δεύτερη εβδομάδα προορίζεται για το κλάμα, επίσης ασταμάτητο για τρείς ώρες, και η Τρίτη εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην ενεργό σιωπή.

Osho (1931-1990) Ινδός μύστης και πνευματικός δάσκαλος

Μελέτες για το θεραπευτικό χιούμορ

AATH, ISHS. Μελετητές του χιούμορ άρχισαν να συνεδριάζουν επίσημα και να συζητούν τα ευρήματα σε διεθνή συνέδρια, από το 1976. Η Αμερικάνικη Ένωση για το θεραπευτικό Χιούμορ (American Association for Therapeutic Humor www.aath.org) ιδρύθηκε το 1987, και ο σχηματισμός της Διεθνούς Εταιρείας για τις Σπουδές στο Χιούμορ (International Society for Humor Studies http:/www.hnu.edu/ishs- που εδρεύει στην Ευρώπη) ακολούθησε το 1988. Και οι δύο αυτοί οργανισμοί ενώνουν εκατοντάδες επαγγελματίες που ενδιαφέρονται για την ενσωμάτωση του χιούμορ σε μια ποικιλία από θεραπευτικές μεθόδους. Μαζί έχουν δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα για τα οφέλη του γέλιου στην υγεία, ενώ τα μέλη τους έχουν συγγράψει πολλά βιβλία και έχουν μιλήσει σε πολυάριθμα συνέδρια.

AATH, ISHS. Μελετητές του χιούμορ